Over hondenvoeding

Pups krijgen bij ons rauw voer (ook wel KVV of Kompleet Vers Voer genoemd) te eten, rauw voer zorgt namelijk voor:

- Een sterke darmflora waardoor uw hond beter bestand is tegen darminfecties
(brokken worden zo steriel mogelijk gemaakt, waardoor de hond geen weerstand kan opbouwen in de darmen)

- Rauw voer verkleint de kans op allergieën.
(In brokken zitten geur-, kleur- en smaakstoffen, geeft u dat het eerste jaar dan kan uw hond allergieën gaan ontwikkelen die zich pas op latere leeftijd zullen openbaren)

- Rauw voer zorgt voor een gelijkmatige groei
(in brokken zit meestal teveel calcium en fosfor. Hierdoor groeit de pup te hard met groeipijnen tot gevolg)

- De pups worden sneller zindelijk
(ze poepen minder veel,het meeste wordt namelijk verteerd, en de urine is zuurder waardoor minder kans op blaasontsteking)

- De tanden blijven schoner
(in brokken zitten allerlei stoffen die tandplak veroorzaken)

Rauw voer is zeker geen verwennerij! Het is pure noodzaak als u een gezonde hond wilt hebben. Het is zeer belangrijk dat u rauw voer geeft gedurende het eerste jaar, de zgn. groeifase. Met rauw voer groeien pups gelijkmatiger en geleidelijker. Daarnaast worden honden op rauw voer ook nog eens ouder, en heeft u dus langer plezier van uw hond.  Wist u dat een hond genetisch gezien 20 jaar kan worden? Als u rauw voer niet ziet zitten, schakel dan pas over naar brokken als uw pup 1 jaar is, dus na de groeifase, of wissel het af. Met Farm Food is dit mogelijk.

Welke merken ?
Er zijn heel veel merken Kompleet Vers Voer (KVV genoemd), en eigenlijk zijn er weinig slechte merken bij. Belangrijk voor u om te onthouden is dat u het niet moet kopen in de supermarkt. Goed voer koopt u bij een dierenspeciaalzaak of via internet. Merken die wij aanbevelen zijn Energique, Farmfood, Carnibest en Prins Petfoods. U kunt ook andere hondenbezitters vragen of zij rauw voer geven en waar ze dat kopen. Misschien heeft uw plaatselijke slager ook rauw voer voor honden. Vraag in dat geval wel of het complete voeding is en niet alleen afvalvlees bij elkaar gedaan. Rauw hondenvoer bestaat namelijk minimaal uit vlees, spier, bot en organen, en dus niet alleen een stukje vlees.

Zo geeft u rauwvoer:
Rauw voer is diepgevroren en zo bewaart u het ook: in de vriezer. De bevroren worst laat u langzaam ontdooien in de koelkast. In de groentela ontdooit het langzamer. Normaal gesproken legt u 1 dag vantevoren het voer in de koelkast. Het nagenoeg ontdooide rauw voer haalt u een uur voordat u het geeft uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur komen.

Hoeveelheid rauw voer:
Het beste volgt u de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid. Maar omdat de ene hond niet de andere is, kan het zijn dat uw hond te dik of te mager wordt van de voorgeschreven hoeveelheid, Wordt uw hond te dik dan geeft u gewoon wat minder. Wordt uw hond te mager dan geeft u wat meer. Een hond is te dik als u zijn ribben niet meer kunt voelen. De hoeveelheid verdeelt u over 3 maaltijden per dag tot uw pup 5-6 maanden oud is, en vanaf 5-6 maanden verdeelt u de daghoeveelheid over 2 maaltijden.

Waarom zijn wij geen voorstander van brokken ?
De vele klachten van gedrag, tandsteen, blaasgruis, huidproblemen, skeletproblemen, veel ontlasting en vele vormen van tumoren zijn terug te herleiden op de commerciële voeding. Vaak komt dit pas na lange tijd eruit. Vergelijk het maar met elke dag naar de McDonalds gaan. Dat gaat heel lang goed tot er op een bepaald moment allerlei gezondheids-problemen ontstaan.

Wist u dat de meeste grote merken eigendom zijn van grote Multinationals:

Eukanuba     Is van Proctor & Gamble (Always, Head &shoulders, Dreft, Pringles)
Hill's Is van Colgate-Palmolive (tandpasta, shampoo)
Pedigree Is van Mars (Mars, M&M’s, Snickers, Twix, Balisto)
Purina Is van Nestle (Kitkat, Lion, Nuts, Rolo, Maggi)

Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze multinationals het afval wat ze overhouden bij de productie van humane voedingsmiddelen gebruiken als ingrediënten voor hun hondenvoeders. Zeker weten doen we dat niet, maar het wordt ook niet ontkend. De meeste producenten geven geen enkele informatie over hoe hun hondenvoeding geproduceerd wordt en waar de ingrediënten precies vandaan komen. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier een mooie reportage over gemaakt (er zijn 3 delen dus kijk de andere ook vooral).

De multinationals voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar de praktijk bewijst dat dit niet het geval is. Steeds meer honden hebben voedselintolerantie´s of allergieën. Steeds meer honden krijgen maag-, lever- of andere vormen van kanker. Steeds meer honden krijgen epileptische aanvallen. Deze toename loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden. Vroeger aten honden met de pot mee of kregen ze vleesresten.

Opmerking: Bovenstaande tekst is onze mening. Er zijn vele meningen over hondenvoer, wij willen met deze informatie alleen bereiken dat u zelf kritisch bent en een eigen mening vormt over hetgeen het beste is voor uw hond.

Omdat elke hond nog steeds hetzelfde spijsverteringssysteem heeft als die van een wolf, is Kant-en-klaar Vers Vlees (KVV) het beste wat u uw hond kunt geven. Het is meestal verkrijgbaar in worstverpakkingen of in bakjes.

Brokken
Als u rauw voer teveel gedoe of te duur vindt en liever brokken wilt geven, koop dan alleen brokken die graan- en glutenvrij zijn, en zonder chemische toevoegingen (bv. conserveringsmiddelen). U zult zien dat verreweg de meeste brokken granen bevatten, hieronder vallen gerst, gierst, haver, rogge, zemelen, tarwe en boekweit. Rijst en mais vallen ook onder de granen doch zijn wel acceptabel in hondebrokken.

Welke brokken zijn wel goed
Wij hopen u ervan overtuigd te hebben dat, zeker gedurende het eerste jaar, rauw voer toch echt het beste is voor uw hond. Als u toch liever brokken wilt geven kies dan voor Farmfood HE (in combinatie met 1 of 2x per week vlees) of Prins ProCare. Als deze niet verkrijgbaar zijn dan zijn Natural Health, Green Heart, Dog Lovers Gold, Beste Futter, Profine, Acana, Power of Nature, of Orijen goede alternatieven.

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer graan- en glutenvrije hondenbrokken zijn, voor elke portemonnee. Vraag in uw dierenspeciaalzaak welke brokken graan- en glutenvrij zijn, en geen geur-, kleur- of smaakstoffen noch conserveringsmiddelen bevatten. Sommige mensen zullen misschien gaan lachen als u dit zo vraagt of vragen of uw hond zwaar allergisch is, laat ze maar, zij weten niet beter.

Snacks:
Ook hier geldt: graan- en glutenvrij ! De beste snacks zijn de natuurlijke snacks (die niet in een fabriek geproduceerd zijn, maar gewoon gedroogd worden)  Bijvoorbeeld:  gedroogde kippennekjes, gedroogde pens, bullepeesjes etc. Wij geven onze labradoodles gewone brokjes als beloning tijdens het wandelen en de training. Als snack krijgen onze labradoodles gedroogde of gerookte produkten, bv. varkensoren, bullepeesjes en gedroogde runderpensjes.